3 tekenen dat je je teveel hecht aan pijn

Je kunt elke dag een vreugdevol, zinvol en bruisend leven hebben. Het gaat allemaal om focus en aandacht. De meesten van ons zijn gericht op het zoeken naar wat er mis is en wat er ontbreekt emotioneel, lichamelijk en geestelijk. Een geest die zoekt naar gebreken in een perfecte denkbeeldige creatie van zichzelf, een geest die zoekt naar verhalen die nog geschreven moeten worden.

1: Herken je de vraag van mijn klant?

Ik herinner me een cliënt in het bijzonder, die na de sessie opstond en me vroeg ‘Waar is de pijn? Toen maakte hij een paar zeer onaardige, heftige bewegingen, ik hoorde een krak, ik zag zijn lichaam verstijven en hij zei “ah de pijn is er nog steeds”.  Ik zou bijna geloven dat hij niet zonder dat pijnlijke gevoel in zijn lichaam kon. En misschien kon hij dat inderdaad niet. Zo vaak als we afscheid nemen van iets, het loslaten, betreden we een open lege ruimte in onszelf. Dat kan heel onwennig en onbekend aanvoelen.

In transformatie is onbekendheid onvermijdelijk. Veel mensen verwarren onbekend met ongemakkelijk.De angst om het niet te weten en er nog geen wijs uit te kunnen worden terwijl het hoofd nog steeds rondcirkelt in zijn vertrouwde loop van ongemak. En zo vaak draaien mensen zich om en rennen terug naar hun gebruikelijke manier van voelen in plaats van bij het onwennige te zijn en het toe te staan om nieuwe opties te tonen voor gewaarworden, voelen, denken en bewegen.

2: Geloof je dat er iets mis is met je?

Generaties lang zijn we door culturele overtuigingen, religie en marketing opgegroeid met het geloof dat er iets mis is met ons en dat we op de een of andere manier niet genoeg zijn: kijk maar eens rond in reclames, op TV, social media en lees de kranten. De meeste advertenties beginnen met:

Verander je…

Verbeter je…

Word een betere jij…

Koop vandaag nog of…

Ze suggereren dat er iets niet klopt, iets mist en dat als je er niets aan doet, je je nog eenzamer, gespannender, gestresder, onsuccesvoller, afgewezen, angstiger en depressiever zult voelen. En na verloop van tijd wordt je innerlijke sprankel gedempt onder deze boodschappen. Meer nog, als mensen en media lang genoeg tegen je schreeuwen, begin je onbewust te geloven wat ze zeggen. En je gaat voelen, voelen, denken en bewegen vanuit deze filterset van overtuigingen en gedachten. Er ontstaat een gewoontepatroon dat zowel emotioneel en lichamelijk gericht is op pijn en zorgen. En het geeft veel stress en spanning aan ons zenuwstelsel. Meer nog, het heeft een onnodige schadelijke invloed op je algehele gezondheid, vitaliteit en welzijn.

3: Hoe voel jij je lichaam?

Hoe zit het met die mensen die gericht zijn op het voelen van plezierige sensaties. Ik heb het niet over het verdoven van de pijnsensaties maar over ruimte hebben voor een kleurrijk palet van sensaties. Wat doen zij anders?  Ons lichaam vertelt ons ook over genieten: van een hap lekkers, een heerlijk aanvoelende beweging, een streling, een lekkere geur, of zelfs de opluchting van het naar het toilet gaan. Opluchting is een sensatie van plezier die zich uit in een scala van sensaties, variërend van een gevoel van gemak, comfort tot een gevoel van vreugde. het breidt zich uit en nodigt uit tot meer plezierige sensaties, net zoals pijn meer pijnlijke sensaties oproept. Maar we hebben te luisteren en handelen naar de suggestie van het lichaam om deze sensatie uit te breiden. Zou het kunnen dat deze mensen meer aandacht besteden aan wat hun lichaam hen vertelt te doen, dan aan wat hen verteld wordt te geloven?

Ik heb bij veel van de problemen die mijn cliënten opbrachten gezien dat de meeste pijn en spanning worden veroorzaakt door te bewegen op een manier die niet in harmonie is met hun lichaam of door te onderdrukken wat ze voelen. En meestal ligt een gebrek aan zelfbewustzijn aan de basis van hun ongemak.

Zelfbewustzijn is het vermogen, om het contrast in gewaarwordingen te voelen en te voelen hoe je doet wat je doet en hoe dat je beïnvloedt?

Voor dit soort zelfbewustzijn hebben we die vonk van nieuwsgierigheid nodig, die het onbekende aantrekkelijk maakt en de moeite van het onderzoeken waard. Wanneer ons hoofd in beslag wordt genomen door beperkende overtuigingen, pijn, stress, spanning en vermoeidheid, houdt dat ons tegen om meer van onszelf te voelen en houdt dat ons tegen om nieuwsgierig te zijn. Het is tijd om opnieuw te leren oprecht te luisteren naar, en af te stemmen op deze stemmen die spreken via lichaamssensaties, gevoelens en zich tonen via beweging en speelsheid. Om ons bewust te worden van ons hele wezen in plaats van onszelf te fragmenteren. Om onze ogen te openen voor wat waar is voor ieder van ons.

Ben je bereid om het werk te doen om meer comfort en vreugde in je leven te creëren?

IK denk dat we mogen stoppen met geloven dat we moeten veranderen, verbeteren, of een nieuwe versie worden. Laten we ons best doen om weer in contact te komen met onze innerlijke bronnen. Ze zijn er allemaal en zijn er altijd geweest. Het is jouw taak om wakker te worden, om ze wakker te maken, en om te beginnen jouw gaven en die van je lichaam te gebruiken. Je sprankeltaak is om iets moois te creëren met wat je hebt en wie je bent. En om te beginnen met de nobele beoefening van zelfzorg door aandacht en diep luisteren. Je speel-taak is om manieren te ontdekken om je lichaam te gebruiken die je openstellen voor deze sensaties van gemak, comfort en plezier.

Deze vurige, vrolijke, bruisende vonk van leven, energie, liefde, spontaniteit, creativiteit, kinderlijke nieuwsgierigheid en vreugde wacht op je in het hart van je wezen.

Ik beloof je dat zien, gewaarworden, voelen, denken, en bewegen met je sparnkel volledig aan, jou een andere wereld van binnen en van buiten zal laten zien. Laten we bewegen in de sprankel zone, in aangeboren innerlijke vreugde.

Ik bied je een gratis miniserie van korte Feldenkrais bewegingslessen aan die je de handvatten geven om jezelf anders te voelen en te gebruiken. Vraag het hier aan