Hoe los je gevoelens van er niet bij horen op?

Gisteren was ik me aan het voorbereiden op de Chakradance retraite ‘Reconnect with your Essence’ die op 12 augustus van start gaat bij Jardin de Luz.

Terwijl ik door het basischakra danste, kwam ik op de thema’s ‘erbij horen’ en ‘geboorterecht’. Ik weet dat er veel mensen zijn die worstelen met een diep gevoel en geloof van niet welkom zijn, niet gewenst zijn, of het gevoel hebben dat ze geen recht hebben om er te zijn, om te bestaan. En met de angst om de intense emoties te voelen die deze diepe ervaringen en overtuigingen in het lichaam teweegbrengen.

Ik heb hier ook mee geworsteld. En het veroorzaakte dat ik me diep onzeker en angstig voelde over wie ik was. Ik werkte hard om me geaccepteerd te voelen door anderen, en om pijn te vermijden. Ik had een innerlijke stem die me voortdurend waarschuwde voor mogelijke aanwijzingen dat niemand op me zat te wachten, dat ik niet gewenst was. Ik was hyper waakzaam en gevoelig. Ik was voortdurend alert op mijn omgeving, de emoties van andere mensen, de kleinste (innerlijke) beweging van een ander, en de energie om mij heen. Bij het minste of geringste schoot ik uit mijn lichaam zoals je geschrokken uit een stoel op kunt springen als je gestoken wordt.

Gelukkig is deze eenzame, angstige tijd al lang voorbij. Ik heb een warm thuis gevonden in mezelf, in mijn lichaam. Zes maanden nadat ik naar Spanje verhuisde en een paar maanden nadat ik de Chakradance facilitator training had afgerond, schreef ik er een paar regels over. Zie de foto bovenaan de blog..

Voor mij heeft het verbinden en werken met de archetypische energieën die door mijn lichaam stromen en in mijn energieveld circuleren, me geholpen vrede in mezelf te vinden en te aarden in mijn lichaam. Vanuit deze basis kan ik mezelf voelen, mezelf zijn in alle nieuwe ontmoetingen en uitdagende momenten, en de innerlijke steun en veiligheid van mijn lichaam voelen

Waarom kan het zo krachtig zijn om met archetypes te dansen en te creëren zoals in Chakradance wordt gedaan?

Archetypes zijn de basis van alle onderliggende, niet aangeleerde, instinctmatige patronen in ons gedrag. Ze bestaan in ons collectief menselijk bewustzijn en zijn verankerd in je psyche van waaruit ze beïnvloeden hoe je door het leven beweegt en waarneemt, voelt, denkt en handelt.

Dans is als een spiegel waarin je de archetypische energieën aan het werk ziet in je energiesysteem. Je kunt duidelijk voelen waar ze onbalans en vervorming brengen in je lichaam en in je energetische opmaak. Het biedt je een bewuste manier om je met deze archetypische energieën te verbinden en te veranderen hoe en waar ze je beïnvloeden.

Op deze manier krijgen diepe instinctmatige gedragspatronen een kans om te transformeren. Dit verandert ten goede hoe je waarneemt, voelt, denkt en beweegt in relatie tot anderen en je omgeving.

Om deze reden kan dansen met je basis chakra ‘Muladhara’ diepe vastzittende overtuigingen van er niet bij horen, niet gewenst en gevoelens van angst, overweldiging, en onzekerheid oplossen. Het kan het gevoel vervreemd te zijn van je lichaam wegnemen,. Vaak worden zelfs langdurige patronen van fysieke spanning en ook pijn losgelaten wanneer de energie van het basis chakra beter in balans is. Het verandert ook de vibratie in je energieveld en daardoor de manier waarop andere mensen je waarnemen. Je kunt er zeker van zijn dat je meer vreugde, innerlijke sprankeling, en een diepere, oprechte verbinding met anderen zult gaan ervaren wanneer je jezelf volledig kunt verwelkomen, en je thuis kunt voelen in je lichaam.