Curiosity killed the cat, but satisfaction brought it back

The first mention including “satisfaction” dates back to 1912. The altered meaning: While curiosity may harm you, the satisfaction of finding knowledge/the truth is worth it. So be curious, strive to find the truth and gain knowledge!

Ik zie veel mensen die blijven hangen in pijn en spanning en aan de andere kant mensen die met een zekere lichtheid, energie en plezier hun leven aanpakken … ondanks dezelfde soort ervaringen. Hoe doen ze dat?

Ik kan alleen voor mezelf spreken. Ik heb mijn dieptepunten gehad net als een ieder ander. Toch heb ik altijd de nieuwsgierigheid behouden naar de wereld, andere mensen, andere informatie, nieuwe inzichten, andere wijzen en mijn ‘eigen wijze’. Mijn eigen wijze is nieuwsgierig, speels en dol op leren. Dat was mijn ticket naar vreugde en mij mogen zijn.

Wanneer we een heftige gebeurtenis meemaken, schrikt ons systeem. Hoe we na die gebeurtenis met het leven omgaat, bepaald of we een trauma ontwikkelen of niet. We blijven of wel rond draaien in pijn, gevangen in het verhaal en de gedragingen, houdingen en gewoontes die daar uit ontstaan. Of we openen weer naar de plezierige sensaties en gevoelens en naar buiten. We voelen prikkeling van die delen in ons die willen leren, groeien, ontdekken, onderzoeken. Dat is Nieuwsgierigheid! En het is een medicijn voor vreugde, vitaliteit, sprankels, levendigheid en energie.

spelen = groeien

Nieuwsgierigheid is direct verbonden met leren en ontdekken. Ontdekken gaat over spelen. Kinderen in hun allereerste jaren leren door spelenderwijs de wereld te ontdekken. Ons zenuwstelsel is zo bedraad dat het alles nog moet leren als we geboren worden. En dit leren gaat over ervarings-gewijs leren. Dat betekend dat elke nieuwsgierige beweging het zenuwstelsel prikkelt om verder te ontwikkelen. En zo ontwikkelen we al spelend en ontdekkend bewegings-intelligentie, emotionele intelligentie en geestelijke intelligentie. Ze gaan hand in hand, geleidt door de capaciteit van het lichaam om door de wereld te bewegen.

angst als show-stopper

De demon van nieuwsgierigheid is angst. Angst zegt “Houd je maar op de vlakte”, “Doe maar gewoon”, “Doe maar niet”,  Veel van ons groeien op met een angst om iets fout te doen, om te falen. Misschien waren de ouders heel beschermend en voorzichtig toen het kindje leerde bewegen, misschien waren de normen en waarde in de familie gericht op prestatie en was falen een zonde. Misschien werden we vroeger uitgelachen en belachelijk gemaakt. Vanaf het moment dat de angst voor fouten en falen er in sluipt stoppen we met leren en groeien. We denken veilig te zijn in die kleine zone waarin we ons comfortabel voelen.

Chronische laagdrempelige ‘Angst voor het onbekende’ heeft de eigenschap om ons natuurlijke veerkracht uit te hollen en de energie van actie te stollen. Ik heb me jaren veilig gewaand in de valse zekerheid dat mijn man een baan had waar we altijd op terug konden vallen. Ik had uitdagingen maar klein genoeg om net onder het maaiveld te blijven, niet op te vallen, niet te goed te zijn en vooral niets fout te doen en niet te hard te vallen. Wat een inspanning heeft me dat gekost en wat een stress als ik er nu op terug kijk. Angst is een naar binnen trekkende beweging die ons letterlijk samentrekt, doet inkrimpen. De spieren spannen in willekeurige samenhang aan. Er is chaos in het lichaam want alle interne relaties verstoren door excessieve spierspanning. We lopen langzaam leeg en branden op.

In 2018 was het in een keer klaar met die zekerheid. Net toen ik de tangoschool had opgezegd, verloor mijn man onverwacht zijn baan, mijn dromen wilde meer van mij en anders. Mijn wereldje was niet langer… Het moment wat ik altijd gevreesd had kwam nu als een opluchting, een frisse energie. Nieuwe kansen aan de horizon. Mijn nieuwsgierigheid won het van angst.

leren in vogelvlucht

Onze natuurlijke beweging is groei, expansie. Als we die beweging niet zouden maken van nature waren er al lang geen mensen meer geweest op aarde. Het is de natuurlijke beweging van al dat leeft, van het universum zelf: expansie, groei. In mijn retreats en cursussen breng ik vaak het het energiesysteem – het chakra-systeem- naar voren. Energie stuurt alles. De beweging van energie is verruimend of inkrimpend en geeft richting aan onze emoties -de geheime bestuurders van de spieren en fascia). Energie in zijn meest dense vorm wordt materie, zoals het lichaam. In de meest lichte vorm zijn de deeltjes zo ver van elkaar weg dat de energie overal is, vormeloos, een.

Bewustwording van deze energie is in een hoger bewustzijn stappen waar geen grenzen meer zijn, waar informatie vrij stroomt, waar alle perspectieven tegelijk zijn. Dit is de plek waar we gaan als nieuwsgierigheid ons mee uit dansen neemt. We nemen afstand van het verhaal en zien onszelf, onze identiteiten en overtuigingen uit meerdere invalshoeken, we leren over de archetypische context, de patronen en symbolen. We zien onze heelheid, de complexe verzameling die we zijn van binnen. We ontstijgen de beperkte realiteit van het verleden en de verhalen. We stappen in het nu, in nieuwe ervaringen die onze gewoonten, patronen, onze houding, kern overtuigingen, gedragingen, ons unieke model van de wereld uitdagen, bevragen. Dat is Leren.

oncomfortabele zekerheid

In 2017 deed ik de training tot NLP practitioner. Iets wat mij meteen raakte was hoe al onze pijnlijke verhalen en overtuigingen, hoe uniek dan ook, zo overeenkomen. Hoe onze eigenste verhalen naadloos in sprookjes-verhalen passen met hun thema’s, scenario’s en hoofdpersonen. Een van de opdrachten was je eigen levensverhaal als een sprookje schrijven. In sprookjes zitten alle ingrediënten, ook voor een huis-tuin en keuken helden-story. Zo een waarin ‘gewone’ mensen zich afvragen waarom zo ongelukkig, moe, uitgeblust of leeg zijn terwijl ze niet mishandeld zijn, of ernstige ziektes hebben gehad of een heftig ongeluk.

In sprookjes gaat de hoofdpersoon vaak op een reis in het ongewisse. Zij verlaat de comfort van het metaforisch huis -de comfortable gevangenis van zekerheid- als de pijn groter is dan de angst om los te laten. Pijn is alles wat onze ziel beschadigd. Dat kan emotioneel, fysiek, mentaal of een vorm van spiritualiteit zijn, waarin onze ziel wordt verstikt, niet meer kan openen, ademen en uitreiken.

de transformatie

De hoofdpersoon komt op zijn onzekere pad allerlei uitdagingen en leermomenten tegen die hem/haar voorbereiden op de volgende fase. Een beetje zoals het zenuwstelsel in ons leven blijft leren door de uitdagingen, fouten en nieuwe ervaringen. De hoofdpersoon in sprookjes heeft vaak een heel onbevangen, open, kinderlijke, vriendelijke, vrolijke houding naar alles wat nieuw is. De houding van het archetypische en energetische hart. Een belangrijk element van het hart is nieuwsgierigheid, de basis om een liefdevolle relatie aan te gaan met jezelf en de ander. De hoofdpersoon is nieuwsgierig en gedreven om te leren over zichzelf en iedereen die hij tegenkomt op zijn reis. Daarmee wint hij/zij veel harten en krijgt veel hulp onderweg.

De reis van de hoofdpersoon is dan ook vaak een metafoor voor de reis door het innerlijke landschap, naar zelf bewustzijn, naar de innerlijke sprankel van de ziel, naar onze puurste essentie van liefde en relatie.  Voor de sprookjesfiguren die nieuwsgierigheid, compassie en vriendelijkheid missen loopt het vaak niet zo goed af. Ze ontmoeten veel tegenstand. Van de nieuwsgierige houding van sprookjes personen kunnen we leren hoe we onze reis door ons leven kunnen dansen en ervarings-gewijs kunnen blijven leren laag voor laag.

Wat kies jij als jouw normaal niet langer zeker is? Nieuwsgierigheid of angst?