taylor-wright-s8Yz0dqKrVI-unsplash

Wat heeft jouw zenuwstelsel te maken met jouw rugklachten?

Ervaar jij al geruime tijd spanning, pijn of een vermoeid gevoel in je rug als je staat, zit, ligt of beweegt op een andere manier?

Het kan zijn dat jouw zenuwstelsel ooit een patroon van jouw spieren aansturen/ aanspannen heeft ontwikkeld wat nu voor veel te veel spanning in jouw rug zorgt.

Doordat de rug en meestal ook andere delen in het lichaam (zoals jouw bekken, je schouders etc) door de spanning niet vrij kunnen bewegen verliezen jouw rug en ook andere lichaamsdelen hun natuurlijke flexibiliteit en soepelheid en worden rigide. Ze worden eigenlijk de hele tijd overbelast en onder spanning gezet waardoor ze uitgeput raken en kwetsbaar worden voor blessures. Het lichaam communiceert dan dat het anders wil bewegen door signalen als een stijf gevoel, vermoeidheid en pijn.

Heel veel mensen gaan er dan vanuit dat de buikspieren sterker moeten worden of dat de rugspieren gerekt moet worden om rugproblemen op te lossen. Maar meestal zijn de eenzijdige buitensporige aanspanning van de buikspieren en het veel te veel stretchen van de rugspieren onderdeel van het probleem. Ik ben van mening dat je hebt te leren om anders te bewegen. En dat gaat verder dan rekken, strekken en krachttraining. Dat gaat over het re-trainen van jouw zenuwstelsel en het bewustworden en herzien van zowel  jouw bewegings- en emotionele gewoonten als ook jouw zelfbeeld.

In deze lessen help ik je om een nieuwe manier van bewegen te ontdekken die goed voelt voor jouw rug en jou weer vitaliteit geeft in je jouw dagelijkse leven. Niet door kracht of stretch oefeningen maar door te gaan voelen, luisteren en kijken naar de samenwerking tussen de spieren die als hoofdtaak het buigen hebben en de spieren die als hoofdtaak hebben om ons te helpen ‘rechtop’ te staan en alle lichaamsdelen die daar ook bij betrokken zijn zoals je skelet en de organen. Je leert hoe jij je zenuwstelsel kan leren hoe het de spieren zo kan aansturen dat jij weer een ontspannen, soepele rug hebt en met plezier beweegt door jouw leven.

pexels-gabriel-santos-fotografia

Ik vind een orkest dat een symfonie speelt een mooie metafoor voor hoe al onze lichaamsdelen een relatie hebben. In het orkest zitten verschillende secties van instrumenten. Elke groep insrumenten heeft een gemene deler bv ze zijn snaar instrumenten of slag instrumenten. Zo ook in het lichaam als je kijkt naar de spieren, orgaan-systemen of het skelet. .Daarbinnen heeft elk instrument zijn eigen karakter en functie zoals ook iedere spier, elk gewricht, orgaan; elke cel zijn eigen functie heeft binnen een groter geheel.

Samen maken al die instrumenten met hun toon en muziek de symfonie door elkaar te ondersteunen,te versterken, op te tillen en ruimte te geven. En omdat alle musici elkaar onmogelijk de hele tijd in de gaten kunnen houden en alle instrumenten kunnen horen naast hun eigen geluid, is er de dirigent.

De dirigent bewaakt en stuurt dit proces door af te stemmen op wat er gebeurd en het totale geluidsplaatje in de gaten te houden. De dirigent heeft contact met elk instrument. In het lichaam zorgt het zenuwstelsel hiervoor. Als de dirigent het totaalplaatje niet helemaal heeft en de instrumenten onduidelijk aanstuurt of niet goed luistert naar hen en de omgeving, of de verbinding met sommige instrumenten kwijt is of een black out heeft dan klinkt de symfonie hoogstwaarschijnlijk beroerd voor onze oren. Het wordt waarschijnlijk chaos en stress in het orkest want ineens speelt iedereen tegelijk en door elkaar waardoor geen enkel instrument nog tot zijn recht komt.

Zo ook kan het zenuwstelsel de verbinding met de lichaamsdelen kwijt zijn of door allerlei vroegere ervaringen -en met name schrik-ervaringen- een plaatje ontwikkelen van het lichaam en de omgeving wat niet helemaal meer klopt met de huidige werkelijkheid of vertekend is. Als het zenuwstelsel dan spieren met tegengestelde functies allemaal tegelijkertijd aanstuurt met de boodschap aan te spannen, ontstaat er chaos en spanning in de bewegings-symfonie. De spieren overschreeuwen elkaar en geven dan andere lichaamsdelen en elkaar niet de ruimte om goed te functioneren met als resultaat spanning en stress bij de andere deelnemers van het lichaamsorkest; organen, botten, gewrichten, de andere spieren, etc.

Het lichaam communiceert dat als pijn, spanning en vermoeidheid en maakt dat we ons emotioneel uitgeblust, en snel geprikkeld voelen. Onze mind kan onder die druk niet zo flexibel en veerkrachtig meer denken en gaat negatieve gedachten produceren. En daar reageren de spieren weer op en zo belanden we in een vicieuze cirkel waar niet lekker voelen, negatief denken en rigide bewegen elkaar in stand houden. Het zenuwstelsel ziet geen andere mogelijkheid op dat moment dan het zelfde programma nog maar eens afspelen als een naald die in de groef van een plaat blijft steken.

In mijn online programma ‘Blij in beweging met een soepele rug’  leer je:

– hoe je een dialoog aan kan gaan met jouw zenuwstelsel en hoe jij zelf jouw zenuwstelsel kan helpen om een accuraat beeld te krijgen van jouw lichaam en de omgeving nu.

– Je ontdekt hoe jouw lichaamsdelen zo samen kunnen bewegen dat ze  elkaar ondersteunen, versterken en ruimte geven.  Daarnaast onderzoek je in deze serie hoe jouw lichaam vanuit de steun van jouw natuurlijke omgeving kan bewegen.

– Je leert hoe jij je zenuwstelsel kan leren hoe het de spieren zo kan aansturen dat jij weer een ontspannen, soepele rug hebt en met plezier beweegt door jouw leven.

Wanneer:

elke dinsdag en donderdag van 22 september t/m 22 oktober 19:30-20:30 via zoom.

Doe je ook mee?