Mijn eerste Feldenkrais ervaring

“Kom maar liggen op de tafel”.

Een moment daarvoor heeft G. gekeken hoe ik loop en wat eenvoudige dansbewegingen maak. Ik heb pijn in mijn heupen en een hoogspanning in mijn lijf die er al eeuwen lijkt te zijn. Er is al zo vaak naar gekeken, ik ben de wanhoop nabij.

Met mijn kleren aan, kom ik liggen op mijn zij.

Ze krult haar handen over mijn ribben.

Ik voel mij loom rollen , een miniscule beweging in mijn rechterheup.  Mijn ruggenwervels volgen -één voor één – naar voor, achter en opzij.. Ik twist, ik draai…

Mijn adem stroomt in plekken waar ik met mijn aandacht nooit eerder ben geweest.Ik zak diep in mijn lijf. Mijn spieren zacht en zwaar. De tafel vormt zich welwillend rond mijn botten.

Ik zucht vanuit mijn tenen.  … De tijd staat stil..

“Sliep ik? “

“Mmmh je was even weg” een olijke knipoog in haar stem.

Ik draai op mijn andere zij. Mijn pijnlijke heup… Haar handen bewegen mij langzaam en helder. Ik wacht op de bekende pijn maar nee… Deze nieuwe sensatie doet me lachen.. ‘Aaahh’ ..jaren spanning glijden uit mijn lijf.

Haar handen spelen, ze laat mijn botten dansen.. ‘Oohhh’.. mijn hoofd wiegt zachtjes mee.
Ik denk aan het domino-effect: waar één vallend steentje, alle andere steentjes in beweging zet.

Vergeten is mijn pijn. Mijn heupen rollen vrolijk naar alle kanten.. Als een vloeiende, sensuele dans.
Ik dacht dat ik flexibel was maar.. WOW! Dit voelt pas soepel en vrij..  

Na deze goddelijke sessie loop ik, dans ik alsof ik vleugels heb, ik voel me los, ik swing! Wat een genot om weer te bewegen, zonder spanning, zonder pijn.

 (Uit ‘mijn eerste Feldenkrais ervaring’, Pingel)

 Drie sessies verder en de pijn in mijn heupen was helemaal weg. Ik kon weer tango dansen op mijn hoge hakken en yoga voelde ook weer fijn. Ik was zo onder de indruk van de feldenkrais methode dat ik me heb ingeschreven voor de eerst volgende training tot Feldenkrais docent.

Nu 15 jaar verder verbaas ik me nog elke sessie over de kracht van deze methode: Hoe subtiele bewegingen levens transformeren op het niveau van het zenuwstelsel en het brein.

Ook een sessie ervaren?