Hoe beweeg jij?

Ik heb een passie voor beweging. Mijn eerste dansles, toen ik 5 jaar oud was, heeft de kiem gelegd voor mijn fascinatie voor wat mensen beweegt en hoe het mensen beweegt: fysiek, emotioneel, mentaal en op zielsniveau. Diep in mijn onderbewustzijn voelde ik toen al dat elke actie een combinatie was van waarnemen, voelen, denken en bewegen. Het lichaam, de geest en onze ziel praten,  uiten en verbinden door middel van beweging. Dans is nog steeds mijn ‘go to’ om me uit te drukken. En vanaf die eerste dansles werd beweging de rode draad in mijn leven.

“Beweging is leven. Het leven is een proces. Verbeter de kwaliteit van het proces en je verbetert de kwaliteit van het leven zelf.” Moshe Feldenkrais

Beweging is zo’n belangrijk en intrinsiek deel van ons. Het is leven. Leven is beweging, net zoveel als beweging leven is. Het enige wat je hoeft te doen is je adem te voelen en om je heen en in jezelf te kijken. Zelfs als we stil zijn, is alles binnenin in beweging: ademhaling, spijsvertering, bloedsomloop, fascia, spieren, zenuwstelsel, energie, gewaarwordingen, emoties en gevoelens. En elk van die bewegingen verandert ons, ons lichaam, onze emoties en onze geest, elke microseconde van ons leven. Beweging staat gelijk aan verandering en transformatie. Het is onze levensreis.

Het kost een enorme inspanning om niet te bewegen; fysiek, emotioneel, of mentaal. Veel spieren moeten tegelijkertijd samentrekken om beweging te stoppen, emoties moeten bevriezen om niet te stromen, we moeten onze zintuigen verdoven om niet te voelen en onze gedachten tot zwijgen brengen. En wat gebeurt er onder de oppervlakte als we denken dat we bewegingsloos zijn? De enige keer dat we echt stoppen met bewegen is als we dood zijn. Hoeveel ruimte geef jij je lichaam om vrij te bewegen?

Kun je je voorstellen dat hoe beter de kwaliteit van onze beweging is, hoe meer we in ons potentieel tappen en ons van binnenuit vrij voelen? Kun je je voorstellen dat als je het proces van bewegen ten goede verandert, de kwaliteit van je leven verandert? Dat als je je manier van bewegen verandert, je de wereld en de mensen om je heen anders gaat waarnemen, voelen en begrijpen?

Afstemmen op je lichaam en sensaties is belangrijk. Je kunt jezelf breken of maken met je intenties en manieren van bewegen.

Ik heb zelf ervaren hoe bewegen met aandacht voor mijn lichaam, en bewust kiezen voor sensaties van plezier en gemak, me weer levendig en thuis in mijn lichaam deed voelen. Hoe zelfacceptatie, vriendelijkheid en aandacht voor mezelf zowel mijn relatie met mezelf als mijn relatie met anderen verbeterde. Ik geloof dat bewegen zoals ons lichaam is ontworpen ons helpt om meer plezier en gemak in ons lichaam te ervaren. En door goed te luisteren naar onze lichaamssensaties kunnen we leren wat ons ten diepste beweegt en spontaan en authentiek uitdrukken wat ons beweegt.

“Door bewustwording kunnen we leren bewegen met een verbazingwekkende lichtheid en vrijheid op bijna elke leeftijd. Als we ons bewust worden van wat we in feite doen, en niet wat we zeggen of denken dat we doen, ligt de weg naar verbetering wijd voor ons open.” Moshe Feldenkrais

Beweging, gedaan met bewustzijn en oprechte aandacht naar binnen, leidt tot diepgaande zelf-ontdekking, en zelf-kennis, Het opent ons voor ons vermogen tot innerlijke groei en zelf-heling. En dat is hoe ik andere vrouwen help om op een holistische manier door hun levensfasen te bewegen met vreugde, speelsheid en gratie.

Boek een gratis 30 minuten sparkle call met mij op zoom om uit te vinden hoe anders bewegen je gelukkiger in je lijf kan laten voelen.

Boek hier je gratis sparkle call