Hemels bewegende heupen

Ik heb een nieuw programma in mijn aanbod. In 10 lessen ontdek je hoe jouw heupen weer soepel kunnen bewegen zodat je volop kunt genieten van activiteiten als lopen, wandelen, dansen en allerlei andere dagelijkse en vrije tijd activiteiten..

Je eigen lichaam is in deze lessen je leermeester. De bewegingsvariaties die je aangereikt krijgt, verduidelijken op speelse wijze de anatomie van jouw bekken en de bewegingsmogelijkheden van jouw heupen. Voor veel mensen is het onduidelijk waar de heupgewrichten zich precies bevinden en dat leidt tot veel spanning en klachten in de heupen en lage rug.

Elke les onderzoeken we een aantal belangrijke spieren rondom het bekken. Het bekken is de motor voor onze beweging.. Het bestaat uit 3 grote botten: het heiligbeen in het midden en een ilium/ischium aan weerszijden. Om het nog ingewikkelder te maken; de heupbeenderen aan weerszijden van het heiligbeen bestaan elk uit drie elementen, het ilium, het ischium en het pubis. Deze zijn bij pasgeborenen van elkaar gescheiden en vergroeien op volwassen leeftijd. De drie delen vormen een diepe kom, het acetabulum genaamd, waar zij samenkomen. Het acetabulum scharniert met de kop van het dijbeen. Aan de voorkant is het schaambeen aan weerszijden verbonden door kraakbeen. Dus elk van deze drie delen van je bekken heeft het potentieel om onafhankelijk te bewegen.

De kop van het dijbeen is bijna bolvormig en wijst naar het heiligbeen. Je heupgewrichten bevinden zich daar waar ze de aarde-krachten naar boven, naar je kruin en aan weerszijden naar je wervelkolom kunnen leiden, zodat je rechtop kunt staan en je wervelkolom vrij kunt bewegen.

Als gevolg van veel zitten, weinig bewustzijn van het lichaam, beperkende gewoontes en blessures zijn de meeste van ons deze verbinding vergeten en gebruiken maar een fractie van die bewegingsmogelijkheden.

In deze cursus ontdek je, naast de anatomie van jouw heupen, ook de verborgen gewoonten en ‘houding’ patronen die jou belemmeren om je bekken optimaal te bewegen. Daarnaast onderzoek je wat jouw heupen nodig hebben om te bewegen zoals ze ontworpen zijn.

Je hoeft niet lenig te zijn om soepel te bewegen in je heupen en rug. Het is belangrijker om een juist innerlijk beeld van je lichaam te hebben, want dat vormt de basis voor de kwaliteit en coördinatie van jouw bewegen. Het zelf-bewustzijn wat je ontwikkeld in deze cursus bekrachtigd jou om andere opties te kiezen, die de spieren en gewrichten in je bekken aanspreken op hun natuurlijke functies, plek in het lichaamssysteem en hun relaties in de ‘lichaamsfamilie’.

Wil je ook weer hemels bewegen met je heupen en een ontspannen soepele onderrug hebben? Doe mee!

Meedoen kan op twee manieren:

Live via de online live cursus die op 13 april start

of in je eigen tempo vanaf eind april.