foto: Wendy van Slooten | Beeldsmaak

Mijn sexy tango jurkje

Jaren geleden, toen ik begon met tango dansen wilde ik een sexy jurkje.Ik vond een heel mooi jurkje wat om me heen zwierde als ik danste en wat een hele mooie lage rug gehad. Jaren lang heb ik dat jurkje met ontzettend veel plezier gedragen want ik zag er super sexy en elegant uit in dat jurkje. Het kleedde heel mooi af en het stofje voelde als een tweede huid. 

Gedurende de jaren kwamen er ook andere tango jurkjes bij en het zwierige tango jurkje belandde ergens achter in de kast. 

Een tijdje geleden was ik mijn spullen aan het opzoeken om in te pakken voor de grote verhuizing naar Spanje. We zouden daar voorlopig in een vakantiehuisje wonen totdat het droomplekje gevonden was. Het leek mij slim om ligt te reizen en een groot deel van mijn klerenkast aan een goed doel te geven. 

En achter in de kast lag dat mooie tango jurkje opgevouwen. De diepe kleuren lachte me toe, nog even verleidelijk als toen. Ik voelde het weer kriebelen in mijn buik. Ik liet de zachte  stof door mijn handen glijden… Mmmhh toch nog even passen, je weet het nooit.  In de jaren was er toch hier en daar een onsje bij gekomen en elders ook weer af gegaan. Hoe dan ook mijn vorm nu leek niet meer met het jurkje te dansen, in ieder geval niet in de maat. Ik was niet meer de 30-jarige die ik toen was, al zou ik me met wat wilskracht en moeite misschien best die vorm weer kunnen aanmeten. Toch het jurkje zou niet meer dezelfde zijn. ik ben een ander dan de vrouw die  ooit het jurkje kocht. Ik heb een hele reis afgelegd ,nieuwe ervaringen, andere ervaringen die me gevormd hebben, die me ook anders hebben doen denken en voelen in mijn leven.

Dat brengt me op het thema van vandaag. 

Wat doen we met de overtuigingen die we hebben? Je kunt de overtuigingen vergelijken met het tango jurkje.  We creëren de meeste overtuiging als we heel klein zijn; onze zogenaamde kern-overtuigingen. En op dat moment passen ze ons perfect in hoe ze ons helpen betekenis te geven aan de wereld en beschermen. Veel mensen dragen hun overtuigingen gedurende hun hele leven, ondanks dat ze gedurende de jaren allerlei prachtige ervaringen opdoen die hun ook andere dingen leren en vertellen. En dat is jammer want overtuigingen zijn een soort gedachte-kronkels die uit emotionele ervaringen en aangeleerde patronen en denkbeelden zijn ontstaan. Ze zijn als filters op de werkelijkheid en ze laten heel veel weg of vervormen en generaliseren unieke nieuwe ervaringen, ontmoetingen, zienswijzen die ons helpen groeien als mens.

Hoe zou het zijn als we af en toe zo’n oude overtuiging heel bewust ‘aantrekken’, zoals ik mijn tango jurkje jaren later nog eens paste omdat het er zo mooi uit zag? Past die overtuiging dan nog wel?  Of hebben we nu heel erg ons best te doen om er in te passen?  Ik merkte dat ik oude overtuigingen had die ik alleen kon blijven ‘passen’ als  ik mezelf kleiner maakte of minder maakte. En een flink aantal jaar bleef ik mezelf trouw aanpassen aan die overtuigingen van ‘Niet goed genoeg zijn” en wat al meer.  Ik had dat kunnen doen met mijn tango jurkje: Ik had op dieet kunnen gaan, ik had kunnen gaan trainen om een ander lichaam te krijgen. Ik koos er echter voor  om afstand te nemen van het jurkje. Het was goed zo, dat tango jurkje hoorde bij een bepaalde tijd en bij deze tijd past een ander jurkje.  

Een paar jaar gelden heb ik samen met mijn tango jurkje ook een aantal oude overtuigingen in de ‘zak van Max’ gedaan. Overtuigingen hebben namelijk ook een uiterste houdbaarheidsdatum want overtuigingen veranderen net zo min mee als het rode jurkje.  En wij zijn altijd in beweging, in verandering. Er komt dus onherroepelijk een moment dat we anders in het leven staan, Dat we vol in het leven willen staan en meer willen zijn wie we diep van binnen zijn. Geen crash diëten meer voor lichaam en geest. En dan wordt het tijd om te doen wat ik met het tango jurkje heb gedaan. 

 ik heb het liefdevol aan een goed doel gegeven. Wie weet is iemand anders er nu heel gelukkig mee nu en zwiert het jurkje met een ander lichaam over de dansvloer.  Zo kun je dat ook doet met je overtuigingen. Je Kunt ze liefdevol laten gaan.  Van welk ‘rood jurkje’ neem jij afstand?