Omhels je eigen wijze

Eigenwijs; een woord dat op vele manieren geïnterpreteerd kan worden. Als kind hoorde ik vaak “Wees niet zo eigenwijs!” als ik iets op mijn eigen manier deed waar mijn ouders of mijn leraar het niet mee eens waren. En vooral als dingen niet liepen zoals verwacht, kreeg ik te horen: “Ik heb je gewaarschuwd, je had niet zo eigenwijs moeten zijn. En jarenlang heb ik mijn eigen-wijsheid weggedrukt, om het meisje te zijn dat het beste paste bij de verwachtingen van mijn omgeving met alle gevolgen van dien. Tegen de tijd dat ik op eigen benen stond, had ik geen idee wat ik echt wilde of nodig had, laat staan dat ik mijn diepere waarom en betekenis in het leven kende. Ik was reactief geworden in plaats van responsief. Het resulteerde in een gevoel van leegte, onzekerheid en zelftwijfel.Letterlijk vertaalde het zich in een stijf en gespannen lichaam. Naast de emotionele spanningen, had ik vaak een pijnlijke onderrug, en geïrriteerde darmen. Artsen noemden het psychosomatisch. Deze symptomen verdwenen toen ik mijn eigen wijsheid weer verwelkomde en mijn eigen leven ging leiden, op mijn voorwaarden.

 

Eigen-wijs,… wat een mooi en krachtig woord is dat als je het dieper laat landen. eigen wijze, eigen wijsheid: onze eigen weg, onze eigen manier, ons eigen innerlijk weten, onze eigen perceptie van de wereld, onze eigen waarheid, onze verbinding met collectieve wijsheid en bewustzijn…

 

Onze eigen wijze is intelligent en complex; ik zie het als een ingenieus weefsel van lichaam, zenuwstelsel, biologie, ziel, bewustzijn en geest. Onze eigen wijsheid ontwaakt in de kiem van ons leven. En begint zich vollediger uit te drukken op het moment dat we onze omgeving ontmoeten en het krachtveld om ons heen leren kennen (bijv. zwaartekracht, opwaartse kracht)

 

De eerste zelfexpressie van ons eigen wijze is beweging. Door de eerste verkenningen van beweging, in onze eerste maanden en jaren, leren we onszelf en de wereld kennen en maken we onze eerste verbindingen met anderen. Daarnaast leert onze eigen wijze zijn brein te organiseren en duurzame, zinvolle relaties tot stand te brengen tussen het complexe systeem van cellen, botten, gewrichten, bindweefsel, spieren en organen, geest, ziel en geest, zodat ze allemaal harmonieus met elkaar en onze omgeving samenwerken. We merken dit bijvoorbeeld doordat bewegen moeiteloos, plezierig en vloeiend aanvoelt en we ons diep levend en energiek voelen.

De kernpatronen die voortkomen uit deze eerste verkenningen van beweging met het krachtveld om ons heen en in ons, vormen ook de basis voor de verdere ontwikkeling van onze hersenen, geest, emotioneel-sociaal gedrag, en diepere zelfexpressie.

 

Dan gebeuren er dingen in ons leven die lichamelijk of emotioneel pijn doen. En deze ervaringen beïnvloeden de basis lay-out die we leggen in de eerste jaren van ons leven. Een van die ervaringen is de ontmoeting van ons eigen wijze met de maatschappij, onze verzorgers en leraren. Voor veel mensen is dit de eerste keer dat hun eigen wijze met twijfel wordt ontvangen of zelfs afgewezen. Het eerste moment waarop we minder beginnen te vertrouwen op onze eigen wijsheid.

Onze maatschappij is geen voedingsbodem voor onze eigen wijze en veel mensen hebben hun eigen wijze al het zwijgen opgelegd tegen de tijd dat ze van de lagere school komen.

Veel mensen leggen geleidelijk aan hun welbevinden in de handen van anderen die hen vertellen hoe ze moeten bewegen, denken of voelen. Velen van ons laten zich door anderen vertellen wat ze met hun leven moeten doen. Veel teveel mensen zijn afhankelijk van anderen om te weten wat goed voor hen is. Hoe ze moeten weten wat hun diepste behoeften zijn, hoe ze eruit moeten zien, wat er van hen verwacht wordt, hoe ze zich moeten gedragen en zich moeten uiten om erbij te horen en succesvol te zijn volgens de normen van de maatschappij. Ik heb dat ook gedaan.

 

“Zonder onze eigen wijze, hebben we geen persoonlijk kompas voor het leven”, Pingel

Onze eigen Wijze wijst ons, onze richting, onze eigen betekenis, onze eigen behoeften, en ons eigen waarom. Het is onze creativiteit, onze eigen handtekening in expressie en beweging. Door het leven gaan zonder onze eigen-wijze is als varen met een boot zonder roer.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zoveel angst, onzekerheid en twijfel is in de harten van veel mensen.Dat voor veel mensen het lichaam een plaats van ongemak, spanning, onrust of zelfs pijn is geworden.

Dat veel mensen zich verloren voelen met zichzelf, zowel lichamelijk, emotioneel, geestelijk als spiritueel. Dat waarlijk jezelf zijn een moeilijke uitdaging is in deze maatschappij, waar het eigenlijk volkomen vanzelfsprekend zou moeten zijn.

 

Ons eigen wijze weet hoe het door en met het leven moet dansen; lichamelijk, rationeel en emotioneel. Het heeft het talent om de wereld vanuit het hart waar te nemen, zich te voeden met de schoonheid binnen en buiten, en gepassioneerd te leven. Om de wijsheid aan te boren die onze verre voorouders al hadden over het leven. Wijsheid over onszelf die niet in boeken te vinden is. Wijsheid over onszelf die we pas ontsluiten als we het leven in onszelf en om ons heen weer beginnen waar te nemen door te voelen. Wijsheid over hoe te helen, te bloeien en te groeien.

De wijsheid waar we weer toegang toe krijgen als we stoppen met het in hokjes stoppen van lichaam, geest, ziel en spirit en in plaats daarvan denken in heelheid, relatie en verbinding. En die verbinding zetelt in ons belichaamde zelf, dat altijd in een dynamische interactie is met al het leven en alle energie om zich heen. Het lichaam dat ademt met de geest en de ziel tot uitdrukking brengt.En om deze redenen is het zo belangrijk om weer thuis te komen in je lichaam en je eigen wijze te omarmen.

 

De somatische bewegingsavonturen in deze Feldenkrais cursus geven je de ruimte om jezelf weer te ontdekken, om je weer te verbinden met je eigen wijze, en te vertrouwen…Om jezelf aan het roer van je leven te zetten. Zodat je weer zelfverzekerd en gepassioneerd door het leven kunt bewegen

Ga met me mee op dit zelfontdekkende avontuur.