Ontmoet jezel in beweging 2

Heb je weleens ervaren dat je moe was en toch ging dansen of wandelen en je je vervolgens een stuk beter voelde?

Diverse onderzoeken laten zien dat  beweging, emoties, gedachten, overtuigingen en onze patronen in waarnemen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze sturen ons zenuwstelsel en  ons zelfbeeld. Ook hebben ze invloed op  lichaamsfuncties als bijvoorbeeld de hormoonhuishouding, de spijsvertering, de werking van onze lever en nieren. Niets staat op zichzelf in het levende systeem dat wij zijn als mens.

Als we het gevoel hebben gebukt te gaan onder onze emoties is dat vaak letterlijk te zien aan ons lichaamshouding, de zwaarte van onze beweging en de energie die we daarmee uitstralen.  Onaardige overtuigingen over ons zelf maken dat we ons misschien onzeker voelen en klein maken met alle gevolgen voor onze houding, en ademhaling van dien. Als we de wereld voortdurend zien als een onveilige plek of alsmaar in competitie zijn met andere mensen dan zijn we voortdurend gestrest en op onze qui vive. We staan en bewegen met meer spanning. en belasten onze stressorganen. Het gevolg is dat we ons stijf, stram en minder flexibel voelen en ons lichaam makkelijker overbelasten.

Andersom hebben bewegingspatronen hun effect hebben op ons emotioneel welbevinden, onze waarneming, ons zelfbeeld en onze gedachten. Door anders te gaan bewegen, staan of zitten sturen we onze waarneming, emoties en gedachten een andere kant op.

Ontmoet jezelf in beweging

Sommige bewegingsgewoonten hebben we ons zelf bewust aangeleerd als onderdeel van de rollen die we spelen in ons dagelijks leven. Andere gewoontes zijn zo verweven met ons zelfbeeld, onze kind ervaringen en diepe overtuigingen dat we ze onbewust zijn. Zo kan het heel belangrijk zijn om je bewegingsgewoonten te leren kennen als je veel spanning en pijn ervaart of chronisch moe bent zonder een aanwijsbare medische oorzaak. Maar ook als je vaak gestrest bent of je zwaarmoedig voelt of het gevoel hebt dat je de wereld niet aankunt, kan er een bepaald houdings- of bewegingspatroon zijn dat jou in dit gevoel vast zet.

Wanneer je je bewust wordt van de manieren waarop je gewoontegetrouw beweegt in jouw alledaagse leven, leer je die delen van jezelf kennen die meer in de achtergrond aan het werk zijn, Je ontdekt welke bewegingsgewoonten je beperken en welke overtuigingen en emotionele patronen daarin opgesloten zitten. Vanuit dit bewustzijn kun je met andere bewegingsopties gaan spelen  en andere keuzes  maken. En zo kan beweging leiden tot een diepe ontmoeting met jezelf. Een ontmoeting die kan leiden tot een completer of zelfs hernieuwd zelfbeeld en eigen verhaal.