Basis tips voor het spelen met deze bewegings-exploraties
Ik nodig je uit om de volgende aanwijzingen te volgen:
- Zorg voor een rustige en aangenaam warme ruimte waar je niet gestoord wordt. De meeste sessies doe je liggend zodat de spieren minder hard hoeven te werken.
- Pijn is een signaal van je lichaam dat je iets hebt te veranderen in je manier van bewegen, staan of zitten. Als je pijn voelt pas de beweging dan aan, doe het nog kleiner of zelfs in gedachten. Maak jezelf nog comfortabeler met kussentjes, rolletjes van dekens, een zachtere ondergrond… Of neem contact op met mij voor een gratis 15 minuten zoom overleg.
- Beweeg zo klein en langzaam mogelijk zodat je meer leert waarnemen en subtieler leert waarnemen hoe jouw lichaam beweegt, hoe jij je lichaam wil laten bewegen en hoe bepaalde emotionele patronen voor spierspanningpatronen zorgen.
- Doe de dans exploraties na een Feldenkrais sessie of warm je eerst op met deze opwarming.
- Beoefen ‘Beginners mind’ en stap in de sessies met een open, nieuwsgierige en onderzoekende mindset naar jouw bewegen en speel met de bewegingsvariaties. Jouw lichaam is daarbij jouw speel-date.
- Maak de bewegingen zo comfortabel en prettig mogelijk voor je hoofd en je lichaam.
- Oefen in niet oordelen. Niets is fout of goed. Het is een ontdekkingsreis naar waar je nu bent en wat er nog meer mogelijk is. In deze sessies wordt je bewust niet gecorrigeerd van buiten af, door mij, zodat je met je volle aandacht luisteren naar je lichaam, leert over jouw emotionele, fysieke en mentale voorkeuren en gewoonten en de unieke gebruiksaanwijzing van jouw lichaam.
De cursus
In deze cursus combineer ik Feldenkrais principes met de holistische kijk op vitaliteit vanuit het Chakra systeem. Het chakrasysteem en haar filosofie stamt uit oud India en wordt ook gebruikt in de sjamaanse kijk op gezondheid. Het gaat ervan uit dat lichaam en geest één zijn.
Chakra’s zijn energie centra die ons fysieke lichaam verbinden met ons energielichamen of auras. Ze verbinden ook de verschillende dimensies van onszelf zoals lichaam, geest en ziel. In de vorm van energie zijn ze nauw verbonden met belangrijke zenuwknopen langs ons wervelkolom. Ze regeren ons zenuwstelsel en beïnvloeden zowel ons fysieke lichaam als onze emoties, ons denken en ons voelen. Chakras kunnen uit balans raken doordat ze te weinig of teveel openen en daarmee ons welzijn en gezondheid beïnvloeden. Gevoelens en gedachten hebben een grote invloed op de balans van onze chakras.
Ik volg het systeem van 7 chakras. Ze sturen allemaal bepaalde lichaamsdelen en klieren aan en hebben elk unieke eigenschappen en specifieke energetische kwaliteiten. We ervaren gezondheid en vitaliteit als elk chakra in balans is en in verbinding met de andere chakras. Dan kan de aardse levenskracht vrij naar boven stromen door alle chakras en stroomt de scheppings- of levensenergie vrij naar beneden. Lees hier meerover de chakras. (link volgt)
In het bewust worden van ons denken, voelen en bewegen, ontmoeten de neuro-fysieke, somatische benadering van Feldenkrais, de expressieve, energie-transformerende kwaliteiten van dans en de energetische benadering van de chakra’s elkaar voor mij en helpen ze ons om diep verankerde patronen en gewoonten te begrijpen en nieuwe keuzes te maken.
Sessie 1
De botten geleiden de kracht
De grond is jouw vriendin
Voor deze sessie heb je een matje nodig of dun matrasje, een kussentje en iets warms als sokken, een dekentje of trui.
In verbinding zijn met de grond, met onze natuurlijke omgeving is het domein van de wortel/basis chakra ‘Muladhara’ en helpt ons ontspannen en veilig voelen. Het opent ons ook voor de krachtige levensenergie van de aarde. Het geeft ons mentaal, emotioneel en fysiek stabiliteit. Voor ons, als wezens die zich verticaal voortbewegen zijn onze voeten als de handen die de aarde aftasten. Ze zijn daarmee belangrijke tast-zintuigen die ons zenuwstelsel informatie geven. Als de enkelgewrichten soepel kunnen anticiperen op de ondergrond en de krachten vlot geleiden naar de heupgewrichten ervaren we een ontspannen stabiliteit en balans en kan onze adem zakken naar onze bekkenbodem.
In deze sessie onderzoeken we de bewegingsmogelijkheden van de voeten. Ook leer je hoe de beweging van je voeten invloed heeft op de mobiliteit en vrijheid van je heupen en rug.
duur: 53 minuten
Sessie 2
De dans tussen aarde en zon
Deel 1 | Hip, hop,huppel kracht
Voor deze sessie heb je een mat nodig. Een dynamischere sessie met bewegingsvariaties in liggen en staan. Een vervolg op het thema van sessie 1.
We onderzoeken hoe tenen, hielen, enkels, knieën en heupgewrichten de aardse krachten van trekken (zwaartekracht) en duwen (opwaartse kracht) doorgeven aan het bekken en de rug.
Je ervaart hoe de gewrichten en botten de krachten optimaal kunnen geleiden en hoe de spieren vooral een ondersteunende taak kunnen hebben hierin. Een sessie waar lichtheid, vitaliteit en energie samenkomen in veerkracht.
duur: 63 minuten
Deel 2 | Joy in Motion
Dancing the bones, connecting to the base chakra energy
Voor dit deel sessie van de sessie leg je het beste je mat aan de kant. Als je deze sessie los doet van het eerste deel, zorg dan dat je je opgewarmd hebt met bijvoorbeeld deze opwarming.
Je kunt de audio volgen en dansen of lekker meedansen met mij in de video. We borduren verder op de bounce beweging uit deel 1 en het idee om vanuit de botten en gewrichten te bewegen op allerlei manieren. Bouncen is een manier om te aarden en de energiestroom van beneden naar boven weer te herstellen.
duur: 8 minuten
Deel 3 | Afsluitende aardingsmeditatie
Voor deze meditatie sta je op de grond. Via deze meditatie maak je een diepe verbinding met moeder aarde. Het helpt je gronden of aarden en brengt bewustzijn naar en balans in de wortelchakra.
Een basischakra wat in balans is geeft ons een gevoel van stabiliteit, zekerheid, rust en aanwezigheid. Als dit chakra uit balans is kunnen we angst en een gebrek aan zelfvertrouwen ervaren. Ook fysieke klachten als knieproblemen, aandoeningen als degeneratieve arthritis, gewichtstoename, constipatie, sciatische pijn en aambeien wijzen in de vedische gezondheidswetenschappen op een te open of te gesloten basischakra. Daarnaast worden eetstoornissen toegeschreven aan een basischakra wat niet goed functioneert.
duur: 5:24 minuten
Sessie 3
The principle of pleasure | het sacrale chakra
Deel 1 | Creatieve mindmap
duur: 5:00 minuten
Wat betekend het om plezier te voelen van binnenuit, via de zintuigen?
Hoe vaak geef je jezelf echt de ruimte om sensaties van plezier te voelen en te beleven?
Gaat het grootste deel van jouw aandacht over het algemeen naar wat er allemaal mis is in en om jouw heen of naar wat er goed voelt in en om jouw heen?
Geniet jij van jezelf zoals je bent en waar jij bent met jou zelf?
Beweging en de aantrekkingskracht tussen tegenpolen zijn de drijvende krachten van het sacrale of 2e chakra. Het is dan ook niet vreemd dat Verandering het sleutelwoord is voor dit chakra. Het element van dit chakra is water wat tot uiting komt in de stroming van ons bloed, lymfevocht, tranen en plas met andere woorden alle systemen in ons lichaam die vloeistofachtige substanties circuleren worden vanuit de vedische gezondheidsleert geregeert door dit chakra.
Dit chakra staat o.a. voor genieten, sensaties en emoties. De manier waarop ze onze creativiteit, sexualiteit en behoeften sturen bepaald of ons 2e chakra in balans is of niet. Als dit chakra uit balans is ervaren we bijvoorbeeld spanning en problemen in ons bekkengebied, onze darmen, ons niergebied, fysieke en emotionele problemen met sexualiteit en het onbewust zijn van onze behoeften.
Dit chakra kan makkelijk uit balans raken als we ons zelf niet kunnen of mogen ontmoeten waar we zijn door hoge verwachtingen aan ons zelf en aan ons lichaam en daardoor onszelf het genieten van onszelf ontzeggen. Ook beperkte overtuigingen over ons zelf en ons lichaam en belemmerende fysieke, emotionele gewoonten die ervoor zorgen dat we niet aan onze diepste behoeften en verlangens tegemoet komen verstoren een goed functionerend sacraal chakra.
We starten deze sessie met een creatieve mindmap waarin je de vragen:
- Welke sensaties doen jouw lichaam genieten en geven jou plezier?
- Waar geniet jij van als het over jouw lichaam gaat?
Wat heb je nodig voor dit deel: papier en iets om te schrijven of tekenen
Deel 2 | vrijheid in de heupgewrichten
“Every perfect action is accompagnied by pleasure. By that you can tell that you ought to do it” Andre Gide
duur: ong. 50 minuten
Bonus body scan | Volg de impuls van je lichaam
duur: ong. 5 minuten
Leer je diepe behoeften en verlangens kennen door de impuls van je lichaam te volgen. Ons lichaam fluistert ons bij alles wat we doen toe of het blij wordt daarvan of niet. En ook onze ziel laat ons voelen via de taal van ons lichaam of dat wat we doen en zeggen echt is wat we willen, verlangen en dromen en in lijn is met onze talenten, gaven en unieke waarheid.
Door de fluistering van het lichaam te volgen stemmen we af op wat ons echt fysiek, emotioneel en spiritueel gezond, vitaal en gelukkig maakt.
Sessie 4
De onderbuik: mobiliteit en kracht
Deel 1 | Feldenkrais bewegingsexploratie
duur: ong. 50 minuten
In deze sessie onderzoek je wat vloeiende beweging kan zijn en van waar uit je die kwaliteit kan initieëren. De titel ‘Je onderbuik; centrum van mobiliteit en kracht’ zegt het eigenlijk al. We hebben de keuze om te bewegen vanuit een minset dat alleen de skelet spieren voor beweging dienen of we onderzoeken hoe ook de andere lichaamsdelen bijdragen aan beweging. Spieren zijn de motor, het vermogen voor kracht en voortgang. Bewegingen echter ontstaan vanuit het gewicht van onze organen die zich voortdurend aan de zwaartekracht aanpassen, de beweging van expansie en contractie in de cellen en de stromingen en circulatie in ons lichaam van lichaamsvloeistoffen en emoties.
Onze organen bestaan voor een groot deel uit vloeistof en het circuleren daarvan in een orgaan onder invloed van onder andere de zwaartekracht, geeft een soort van schommelbeweging in een orgaan. Dit veranderd het zwaartepunt in het lichaam. Het skelet past zich aan en de spieren ondersteunen dit proces en zorgen voor kracht en voortbeweging.
Beweging is een subtiele dans tussen organen, botten en spieren
De meeste van deze bewegingen ervaren de meeste van ons nauwelijks bewust. Door ons bewust te worden hiervan kunnen we veel vloeiender en zachter bewegen en hebben we minder energie nodig voor een beweging.
Het resultaat meer lichtheid en bewegen en meer energie in je leven.
Een leuk experiment om de beweging van de organen te onderzoeken:
Blaas een ballon op en vul deze half met water. Knoop dicht. Leg de ballon nu maar eens in je handen en voel maar eens naar de beweging als je de ballon even zo laat rusten. Breng nu je aandacht naar je adem en je handen en voel hoe de huid van de ballon steeds een ander deel van je handen raakt en hoe je handen heel subtiel van positie veranderen om balans en lichtheid te zoeken. Je kunt met je handen ook heel klein en langzaam een beweging maken en voelen hoe de ballon zich aanpast aan die beweging.
Deel 2 | Joy in Motion | De energie van water in jouw bewegen
duur: 5:00 minuten
In deze Joy in Motion exploratie speel je met de verschillende kwaliteiten van vloeistoffen die stromen en de kwaliteiten waarmee water en andere vloeistof kunnen stromen.
What moves you?
We kunnen in ons bewegen expressie geven aan de pompende stroming van bloed naar de benen en armen of het iele stromen van lymfevocht, het sijpelende stromen van de nieren naar de blaas, de sluizen die open gaan als de blaas zich leegt, tranen die stromen uit de ogen, het stroperige stromen van dikkere vloeistoffen in ons lichaam (slijm bv).
Emotie: energie in beweging
Vloeistoffen in ons lichaam hebben kwaliteiten die we ook in al het vloeibare om ons heen terug zien: in water, honing, siroop, olie, sneeuw etc. En in de manier waarop we bewegen door het leven; fysiek en emotioneel. Ook emoties kun je zien als die verschillende vloeistoffen. Elke emotie heeft zijn eigen frequentie en densiteit in energie. Ik onderscheid voor nu 6 basis emoties waarbinnen een universum van emoties ligt besloten: vreugde, verdriet, angst, boosheid, lust en liefde.
In je dans kun je ook de intensiteit en richting toevoegen waarmee vloeistoffen bewegen: bijvoorbeeld water dat rond pompt, vallend water als in een waterval, golven die kapot slaan op de kust, kabbelen van een beekje, water dat zich een weg baant door de rotsen naar beneden, snel- en langzaam stromend water, draaikolk van rond wervelend water, woeste zee, druppelen van een kraan, sijpelen, motregen, een hoosbui, smeltend of bevriezend water… De intensiteit en richting in stromen zijn een metafoor voor de kracht waarmee verschillende emoties – vreugde, woede, verdriet, door ons lijf bewegen en de manier waarop we met ons lichaam en stem expressie kunnen geven hieraan.
Dans helpt om ‘bevroren’ emoties weer in beweging te brengen, te laten stromen. En het brengt daarmee vergeten bewegingskwaliteiten en andere bewegingsenergieën weer in je bewustzijn waardoor je meer opties creeërt in voelen en je emotionele staat kunt veranderen op een organische, speelse manier.
Emotionele gewoonten
We ervaren elke seconde emoties en vaak kunnen we er maar een paar waarnemen. Als we voortdurend neigen naar het voelen van één bepaalde emotie en daar vanuit denken, voelen en bewegen, creeëren we een emotionele gewoonte.
We nemen onze emoties waar via de spieren die zich aanspannen of juist los te laten en via de manier waarop de verschillende spieren samenwerken, door de beweging van de organen die op de spierbeweging reageren en de vorm van ons skelet als gevolg van de spierbeweging. Met andere woorden ons gezichtsuitdrukking en houding/beweging veranderd als gevolg van de wisselwerking tussen emotie en spieren. En wist je dat emotie de belangrijkste intentie en drijfveer is voor onze beweging?
Een nieuwe beweging in de organen levert ook een hele set aan chemische en mechanische acties op vanuit ons autonome zenuwstelsel. Zoals de aanmaak van bv ‘feel good’ of ‘feel-flat’ stofjes. Je kunt je voorstellen dat emoties dan ook allerlei fysieke spanningspatronen en verstoring in de organen kunnen veroorzaken als ze niet kunnen stromen of een eenzijdig patroon zijn geworden.
Sessie 5
innerlijke kracht
In de video hieronder vertel ik meer over hoe het in balans zijn van jouw 3e chakra, de Solar Plexus of Manipura, jou helpt om je krachtiger, vitaler te voelen en meer energie te hebben om in aktie te komen. Daarnaast geeft het je ‘ruggegraat’ dwz een duidelijke verbinding tussen je borstkas en onderrug en bekken waardoor je het gevoel hebt dat je stevig op je benen staat en jezelf kunt dragen, er voor jezelf kunt zijn.
Manipura (schitterende juweel) is verbonden met de solar plexus zenuwknoop en ligt net boven je navel aan de binnenkant van de wervelkolom. De kleur van het solar plexus chakra is geel.
Het 3e chakra regeert het spijsverteringsstelsel en de spieren. Het element vuur verteert wat ons niet dient. Dat wat ons wel dient wordt getransformeert in energie en levenskracht. Als dit chakra in balans is dan voelen we de energie en het enthousiasme om in aktie te komen, te bewegen en onze idieeën en dromen werkelijkheid te maken. Het is, in die zin, de motor voor aktie, daadkracht en wilskracht.
Deel 1 | Bodyscan en explorerende tekening | Connectie
Voor deze sessie heb je papier, kleurtjes en een matje nodig
Sessie 6
Zachte kracht door verbinding
Deel 1 | Feldenkrais exploratie
Voor deze sessie heb je een matje nodig. In deze sessie lig je op je zij.
We onderzoeken hoe de middenrug -het bovenste gedeelte van de onderrug en de onderste ribben van de bovenrug- zorgt voor een gevoel van support. Fysiek geeft dat een sensatie alsof we met gemak rechtop kunnen staan. Emotioneel geeft dat voor veel mensen een gevoel het leven aan te kunnen en zichzelf te kunnen ondersteunen in uitdagingen. Veel mensen merken dat ze meer ruimte hebben in hun hoofd.
Deel 2 | De dans van de innerlijke krijger
Sessie 7
Een open hart | de hart chakra in balans
Deel 1 | Wat vertelt jouw lichaam jou
Observaties in pijn, spanning en plezier
Deel 2 | Ontdek je vleugels
Een Feldenkrais exploratie om ruimte te creeëren in de schoudergordel en borstkas. Fysiek ademen we dieper en rustiger vanuit de ruimte die hierdoor ontstaat in onze hartstreek, mentaal kunnen we helderder denken. Ruimte in ons lichaam maakt dat we ons emotioneel meer met de emoties van liefde en vreugde kunnen verbinden, spiritueel zijn we dan in verbinding met de stem van onze ziel.
Het openen van je hart voor jezelf en de mensen, dieren en natuur om je heen vormt het domein van het hartchakra. De sleutelwoorden zijn empathie en compassie en ‘in relatie zijn met’.
Sessie 8
De keel chakra en ons vermogen tot zelfexpressie
Deel 1 | Teken je stem
In dit deel neem ik je mee door een korte bodyscan en een oefening waarin je je stem gaat tekenen. We eindigen met een ode aan je stem. De oefening is gebaseerd op de Linklater methode “free your voice’
Voor de creatieve oefening heb je 5 vellen papier nodig en kleurtjes (potloden/stiften/krijt..).
- Op vel 1 teken je 3 zonnen met grote stralen.
- Vel 2 titel je ‘Portret van mijn stem nu’
- Vel 3 titel je ‘Mijn droom stem; de stem die ik zou willen hebben’
- Vel 4 titel je ‘Wat houdt mij tegen om die stem te hebben?’
- Vel 5 titel je ‘Ode aan mijn stem’
In de mp3 hieronder neem ik je mee door de stappen.
Deel 2 | Feldenkrais exploratie
In dit deel gaan we de mondholte openen met behulp van verbeelding en de tong. We reizen ook door de borst- en buikholte om meer ruimte te creeëren voor jouw eigen geluid en expressie. Als onze mond ruimer voelt en kan ontspannen dan doen de kaken mee. We voelen dan eigenlijk het hele gezicht verzachten. Ook onze ademhaling verdiept en verruimt.
De spanning in de kaken zorgt voor spanning en minder bewegingsvrijheid in de buik en het bekken. je kunt je misschien voorstellen dat het vastzetten van het bekken en chronische spanning in de buik allerlei klachten kunnen veroorzaken van rugklachten tot darmklachten, ademhalingsproblemen enzovoort.
Veel mensen zijn zich ook nauwelijks bewust van de spanning in hun gezicht en de energie die dat het lichaam kost.
Zorg voor warme kleren en een comfortabele plek om te liggen.
Zelf communicatie oefening
Een belangrijk deel in het aandachtsveld van de keelchakra is de manier waarop we communiceren met anderen en ons zelf. Hieronder deel ik een aantal woorden die veel mensen belemmeren om echt voor hun dromen te gaan.
“Health is the ability to realize our avowed and unavowed dreams.”
― Moshé Feldenkrais
Sessie 9
De wereld door jouw ogen
Deel 1 | Een blik naar binnen | lichaam-scan
Voor deze sessie heb je een matje nodig.
In deze sessie staan de ogen en de verschillende perspectieven in zien centraal. Naast de ogen bestaat er het zogeheten 3e oog, het chakra dat verbonden is met de pijnappelklier centraal in het zenuwstelsel. Dit chakra gaat over intuitie, helder zien, visie, verbeelding. fantasie en dromen. De kleur is nachtblauw. Dit chakra regeert o.a. de ogen, de sinussen en delen van het zenuwstelsel.
Deel 3 |Tango voor de ogen en handen | Joy in motion exploratie
In deze dans speel je met de ogen die de handen volgen in de 3 vlakken waarlangs het lijf kan bewegen:
- horizontaal: van zij naar zij
- verticaal: van boven naar beneden
- sagitaal: van voor naar achter
- Je kunt ook spelen met bewegingen in de drie ruimtes : hoog, midden en laag (op de grond bv).
- De handen kunnen weg reiken en naar je toe reiken wat verschillende akties van de ogen vraagt.
Deze dans helpt je dan ook om de ogen te conditioneren en tegelijkertijd te ontspannen. Het integreert bde beweging van de ogen met de bewegingen in je lichaam zodat rug, kaak en schouders kunnen ontspannen en je hoofd en lichaam weer in verbinding zijn met elkaar en de grond.
Sessie 10
In verbinding met alle dimensies in jezelf
Deel 1 |De kracht van creativiteit | Feldenkrais sessie ‘boek op de voet’
Make the impossible possible,
the possible easy,
and the easy elegant.
(Moshe Feldenkrais)
Voor deze sessie heb je nodig:
- een boek met harde kaft
- creativiteit
- nieuwsgierigheid
- een matje
In deze sessie ontdek je hoe alle delen in jouw lijf zo kunnen samenwerken met jouw geest dat schier onmogelijke bewegingen mogelijk worden. De kracht van jouw zenuwstelsel in aktie.
We spelen met spiraal bewegingen door alle 5 de cardinale lijnen in ons lichaam en alle 13 grote gewrichten.
Deel 2 |Jouw persoonlijke mandala voor Bewegen met lichtheid, energie en vitaliteit
Voor deze sessie heb je nodig:
- papier
- iets waarmee je een cirkel op je papier kan tekenen
- kleurtjes
In deze sessie teken je een Mandala (sanskriet voor heilige circel) waarbinnen je jouw lichaam aan het woord laat over wat het voor jouw lichaam betekend om met lichtheid, energie en vitaliteit door het leven te bewegen.
Voor je de audio beluistert teken je een circel op je papier (bv met behulp van een bord of een passer). Zorg dat je lekker zit en niet afgeleid wordt.