deze link

Een plek hebben die ik thuis kan noemen is ontzettend belangrijk voor me. Ik weet nog toen ik 3 jaar geleden naar Spanje verhuisde, hoe onstabiel het in mijn basis voelde. Alsof ik mezelf opnieuw had ontworteld.

Toen ik klein was verhuisden we veel. En elke keer moest ik nieuwe vrienden maken op een nieuwe school… en daar was ik niet goed in.  Ik herinner me nog levendig de angst en de stress als ik voor de zoveelste eerste schooldag bij de ingang van de school werd achtergelaten. Dat gevoel is nooit helemaal weg gegaan. Het trillen en schudden in mijn lichaam, alsof mijn benen me niet konden dragen en mijn rug bijna in tweeën brak. Op die momenten wenste ik dat ik aan mijn lichaam kon ontsnappen. Ik voelde me vaak als een bloem zonder wortels.

En om deze pure angst te overwinnen, creëerde ik mettertijd mijn eigen kleine fantasiewereld en fantasievriendjes.  Ik was een erg introvert meisje bij vreemden. En ik werd veel gepest, dus mijn verlegenheid en onzekerheid over mezelf bleven groeien in die jaren.

Hoewel het vaak een vrije keuze is die veel opwinding en avontuur met zich meebrengt, kan een verhuizing voor je systeem een zeer ontwortelende ervaring zijn. Het kan ertoe leiden dat je je erg onzeker voelt in je lichaam en moeite hebt om te aarden. Soms kan je zo onzeker en onveilig voelen in jezelf, tot gevolg hebben dat je dissocieert van je lichaam en je gevoelens. En ertoe leiden dat je meer in je hoofd leeft. Dit kan een cyclisch patroon worden waarin je steeds meer het contact met jezelf, je gevoelens en behoeften verliest. En op den duur kan dit uitmonden in spanning, gebrek aan energie en stress.

Mijn hart breekt dan ook als ik denk aan al die jonge kinderen en volwassenen die gedwongen worden hun huis te verlaten en ontworteld raken als gevolg van oorlog of natuurrampen. Je vestigen op een nieuwe plek is al moeilijk genoeg. Het kan een grote uitdaging zijn als er al een enorm gevoel van gevaar en trauma in het lichaam aanwezig is.

Het heeft me bijna drie jaar gekost om mijn wortels hier in Spanje te laten groeien en om mijn ‘energetische’ benen te versterken. Jaren waarin ik me emotioneel en fysiek gedesoriënteerd voelde, last had van rugpijn, en wilde, angstige dromen had over verdwalen in donkere ruïnes… En het is door dansen en het in balans brengen van Muladhara, mijn basis chakra, dat ik het vertrouwen in mezelf kon vinden, mijn rug kon helen. En wat het me vooral heeft gebracht is dat ik nu de veiligheid in mijn lichaam voel om te belichamen dat thuis in mijn lichaam is, waar ik ook ben.

Wil je meer leren over hoe dansen met je chakra’s je kan helpen jezelf beter te aarden in je lichaam en in het moment? Ik nodig je uit voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kunt via deze link een afspraak maken.